01
02
03
04
05
06
07
08
09
 
Τίτλος:


Χρονολογία:
Τοποθεσία:
Μελετητές:

Κτίριο κατοικιών, γραφείου, εστιατορίου, gallerie
2007
Ξηροπήγαδο Αρκαδίας
Χ.Κ., Γ.Κ., Μ.Κ.

Το οικόπεδο βρίσκεται στην είσοδο του παραλιακού οικισμού Ξηροπήγαδο Αρκαδίας,  σε οικόπεδο επιφάνειας 1000 μ², με κλίση προς την θάλασσα, και απεριόριστη θέα προς τον Αργολικό κόλπο.

Το ζητούμενο ήταν να κατασκευαστεί, πολυλειτουργικό κτίριο, το οποίο θα στεγάζει, στο Ισόγειο δύο επαγγελματικούς χώρους (Εστιατόριο πολυτελείας και Γραφεία) και στον όροφο, κατοικία επιφάνειας 150 μ². Λόγο της κλίσης του εδάφους το υπόγειο από τον δρόμο και Ισόγειο από την πίσω πλευρά του κτιρίου, που βλέπει τον Αργολικό κόλπο, θα στεγάσει Gallery τέχνης, σε συνδυασμό και άμεση σχέση με το εστιατόριο.
Βασικές επομένως παράμετροι του σχεδιασμού ήταν, η μορφολογική διαφοροποίηση, των λειτουργιών οι οποίες όμως θα έπρεπε να εντάσσονται σε ένα ενιαίο αισθητικό σύνολο, ώστε το κτίριο να υποδηλώνει την ταυτότητά του, να προσδιορίζει τις λειτουργίες του, και ταυτόχρονα να τις εξυπηρετεί λειτουργικά.

Με αυτά τα δεδομένα, στο Ισόγειο (Βόρεια πλευρά) σχεδιάστηκε το τμήμα που καταλαμβάνει το εστιατόριο, με τριπλή θέα (δρόμος-παράπλευρο ρέμα-θάλασσα) και τον κήπο ο οποίος μελετήθηκε διεξοδικά σε επίπεδα τα οποία ενώνουν το ισόγειο με την Gallery που βρίσκεται στο κάτω επίπεδο. Επίσης στο Ισόγειο (νότια πλευρά) σχεδιάστηκε ο Γραφειακός χώρος 2 επιπέδων, με διακριτή ιδιαίτερη είσοδο.

Το διαμέρισμα του ορόφου εξυπηρετείται από ιδιαίτερη είσοδο, επικοινωνεί με όλους τους παραπάνω χώρους, και αναπτύσσεται σε διάταξη που του επιτρέπει να έχει απεριόριστη θέα τόσο Ανατολικά στην θάλασσα, όσο και Δυτικά στο βουνό.

 

 
       
 
website developed by D46 ©2007