01
02
03
04
05
06
07
08
09
 
Τίτλος:
Φορέας:
Χρονολογία:
Τύπος:
Συγκρότημα κατοικιών
Ίδρυμα Χατζηκώνστα
2006
Αρχιτεκτονική προμελέτη - οικονομική προσφορά

Σκοπός του διαγωνισμού ήταν η οικιστική ανάπλαση ημίσεως οικοπέδου επιφάνειας 13.700,00μ² στο κέντρο της Κηφισιάς σε συνδυασμό με οικονομική προσφορά και πρόταση αντιπαροχής προς το Ίδρυμα Χατζηκώνστα.

Στο τμήμα οικοπέδου που προέκυψε μελετήθηκαν 2 τριώροφα κτίρια πολυκατοικιών και 8 μονοκατοικίες με μεγάλο διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο. Το όλο συγκρότημα είναι εσωστρεφές και σε σχήμα Π με κύρια θέα όλων των κατοικιών προς το εσωτερικό του οικοπέδου πίσω από μια περίφραξη υπάρχουσας και νέας βλάστησης για ακουστική προστασία.
Έμφαση δόθηκε πέρα από το λειτουργικό και αισθητικό τμήμα της μελέτης και σε με παθητικά συστήματα βιοκλιματικής για όλα τα κτίρια και τον περιβάλλοντα χώρο. Έτσι οι πολυκατοικίες τοποθετούνται στο βορινό τμήμα του οικοπέδου για να αποκόψουν τους βορινούς ανέμους αφενός αλλά και για να έχουν τα καθιστικά με τις βεράντες άπλετο φωτισμό από το νότο. Κατοψικά οι κατοικίες χωρίστηκαν σε ζώνες θερμικής άνεσης με χρήση εσωτερικών αιθρίων και εξωτερικών ημιυπαιθρίων για βελτιστοποίηση του ελέγχου ηλιασμού, φωτισμού, αερισμού και δροσισμού των εσωτερικών και εξωτερικών των κτιρίων.

Μορφολογικά η λύση αποτελείται από συνδυασμό λιτών αλλά και αρχιτεκτονικά τολμηρών στοιχείων που πάντοτε προκύπτουν από κάποια πρακτική λειτουργία και έπειτα ενσωματώνονται στο ογκοπλαστικό σύνολο.


Για αναλυτική περιγραφή του τεύχους βιοκλιματισμού που υποβλήθηκε πατήστε εδω.

 

 
 
       
 
website developed by D46 ©2007