01
02
03
04
05
06
07
08
09
 
Τίτλος:

Φορέας:
Χρονολογία:
Τύπος:
Ανάπλαση Πλατείας Καπνεργάτη
Δήμος Καβάλας
2008
Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών

Στόχος του διαγωνισμού ήταν η ανάπλαση της Πλατείας Καπνεργάτη στο κέντρο της πόλης της Καβάλας καθώς και η ανάδειξη της παλαιάς καπναποθήκης, η οποία θα λειτουργήσει σαν Μουσείο Καπνού, όπως και η σύνδεση της πλατείας με την πόλη της Καβάλας.

Πρωταρχικός στόχος ης μελέτης ήταν ο "καθαρισμός" της όψης της παλαιάς καπναποθήκης και η δημιουργία ένός σημείου ενδιαφέροντος στο κέντρο της πλατείας.

Έτσι σε απόσταση από το κτίριο της Καπναποθήκης μελετήθηκε ένα πρισμοειδές γυάλινο κτίριο το οποίο είναι στο μεγαλύτερο κομμάτι του υπόγειο. Μέσα στεγάζονται το cafe του μουσείου, το βιβλιοπωλείο καθώς επίσης και το μνημείο των καπνεργατών που βρίσκεται στην πλατεία.

Ο πρωταρχικός ρόλος του κτιρίου αυτού είναι να λειτουργεί ως είσοδος του μουσείου μέσω ενός υπόγειου διαδρόμου. Η ανάγκη αυτή προέκυψε από την αυστηρά συμμετρική όψη του μουσείου το οποίο έχει 4 όμοιες θύρες εισόδου και δεν είναι δυνατόν να τονιστεί καμμία δίχως σημαντικές παρεμβολές στα αρχιτεκτονικά του στοιχεία. Έτσι απενεργοποιούνται και οι 4 και η είσοδος του μουσείου γίνεται από το νέο κτίριο που προτείνεται.

Για αναλυτική περιγραφή της τεχνικής περιγραφής που υποβλήθηκε πατήστε εδω.

 

 
       
 
website developed by D46 ©2007